Bílá voda (přírodní rezervace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Bílá voda
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Ponor Nová rasovna v PR Bílá voda
Ponor Nová rasovna v PR Bílá voda
Základní informace
Vyhlášení1990, 2000
VyhlásilONV Blansko, Správa CHKO Moravský kras
Nadm. výška450–510 m n. m.
Rozloha30,53 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBlansko
UmístěníHolštejn, Lipovec
Souřadnice
Bílá voda
Bílá voda
Další informace
Kód1186
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Bílá voda je přírodní rezervace v okrese Blansko na katastrálním území obcí Holštejn a Lipovec. Orgánem ochrany je Správa CHKO Moravský kras. Geomorfologicky patří Drahanské vrchovině.

Chráněno je ponorné krasové Holštejnské údolí potoka Bílá voda jižně od obce Holštejn s krasovými jevy na Suchdolských plošinách (Holštejnská jeskyně, jeskyně Hladomorna, ponor Nová Rasovna a další). Na vysoké vápencové skále byl kolem roku 1268 vybudován hrad Holštejn. Jeskyně Hladomorna, nacházející se přímo pod hradem, s ním byla spojena podzemní chodbou a byla využívána jako vězení.
Důvodem ochrany je geomorfologicky cenné krasové území v devonských vápencích s ponorným poloslepým krasovým údolím s přirozenými lesním poroty a výskytem chráněných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Území je silně turisticky exponováno, částečně je povoleno horolezectví a amatérská speleologie.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Údolí je vytvořeno ve vilémovických vápencích severní části Moravského krasu s ponory Bílé vody v Nové a Staré Rasovně a četnými jeskyněmi (Spirálová, Piková dáma, 13C, Lidomorna, Holštejnská, Nezaměstnaných). Zastoupeny jsou i povrchové jevy (škrapy, závrty, hřebenáče). Nad vápenci jsou usazeniny pleistocénu.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

V přirozeném stromovém patru převažuje buk lesní, dále je to habr obecný, jasan ztepilý, javor klen jedle bělokorá, olše lepkavá, vzácným je tis červený. V bylinném patru je zastoupen čarovník alpský, hrachor jarní, jaterník trojlaločný, oměj vlčí, popenec obecný, prvosenka jarní, puchýřník křehký, sleziník červený, strdivka jednokvětá, svízel vonný, vrbina penízková či zvonek broskvoňolistý.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Z motýlů je tu dřevobarvec stromový, píďalka lipová nebo šedokřídlec javorový, v potoce je k zastižení rak říční, vzácně byla pozorována zmije obecná, v jeskyních zimuje vrápenec malý, netopýr velký či netopýr vousatý, z ptáků hnízdí v rezervaci sýc rousný, výr velký a krkavec velký.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19].
  2. Nationally designated areas (CDDA). Dostupné online. [cit. 2021-06-26].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]